Odissea Sparring

Waar staat Odissea voor?

De naam ‘Odissea’ staat voor de levensreis. Ieder mens is altijd onderweg op zijn/haar eigen pad. Tijdens de levensreis is ieder van ons ‘student aan het leven’. Wat we onderweg tegenkomen, hebben we meestal niet voor het kiezen. Hoe we omgaan met wat we tegenkomen, kan wel voortkomen uit een keuze.

Het maken van die keuze is soms niet makkelijk. Het vergt oefening, een dagelijkse praktijk zelfs. Een praktijk die bestaat uit innerlijk stil worden en een actief onderzoek van denk- en doe-patronen. Want: Hoe je denkt, zo voel je. Hoe je denkt, zo doe je. Hoe je denkt, zo ben je (op een bepaald moment)!

Op mijn levensreis heb ik ontdekt dat mijn patroon van ‘doen en aanpakken’ me veel goeds heeft gebracht, maar ook narigheid (zoals een burn-out rond mijn dertigste levensjaar). Ik moest erachter komen dat veel zaken in het leven zich niet laten regelen via ‘doen en aanpakken’.

Wat ik nodig had, was leren stil staan, voelen en reflecteren wat resulteert in een innerlijke houding van ‘aanwezig zijn’, ongeacht de omstandigheden.  Ik ben nog steeds een doener en aanpakker. Daarnaast heb ik me geoefend in een innerlijke houding van ‘aanwezig zijn’, een oefening die niet klaar is en die gaat over liefde voor het leven.

Wie staat achter Odissea? Lees hier verder.

‘Una Odissea’, een muzikaal project van het Nederlands Blazers Ensemble, heeft als uitgangspunt het gedicht Ithaca van de Griekse dichter Konstantin Kavafis.