Odissea Sparring

Waar staat Odissea voor?

De naam ‘Odissea’ heb ik gekozen nadat ik bij een prachtig concert was geweest van Het Nederlands Blazersensemble met als solist de Italiaanse tenor Marco Beasley. Dit muziekproject met de naam ‘Una Odissea’ gaat over de klassieke held Odysseus en zijn reis naar Ithaca. Die reis staat symbool voor de zoektocht van ieder mens naar zichzelf. Odysseus ontdekt onderweg dat het eiland Ithaca niet het doel is, maar de reis zelf.

Van de reis worden we ons bewust en kunnen we genieten, als we afzien van onze zekerheden en vertrouwde identificaties, zoals:  de zekerheid van een veilige route, de troost van vrienden en metgezellen, en uiteindelijk onze eigen naam. Daarmee laten we gaan wie we denken te moeten zijn in de ogen van anderen of in die van onszelf.

Op mijn levensreis heb ik ontdekt dat het een kunst is om het leven volledig te leven zoals het feitelijk is – in plaats van te streven naar een leven zoals het zou moeten zijn. Mijn boodschap daarbij is: “Weet dat je nooit de enige bent. Laat je niet leiden door schaamte en competitieve vergelijking. Denk in termen van ervaringen in plaats van ‘fouten’ en ‘successen’. Leer vertrouwen op je innerlijk kompas.”

‘Una Odissea’, een muzikaal project van het Nederlands Blazers Ensemble, heeft als uitgangspunt het gedicht Ithaca van de Griekse dichter Konstantin Kavafis.