Odissea inspiratie alles kan werken

Alles kan werken en alles kan niet werken

Deze week volgde ik een discussie op een van mijn linkedin-groepen. Een collega-coach had de vraag gesteld welke methode geschikt zou zijn voor een cliënt met een bepaalde vraag. Een stroom aan suggesties en methoden kwam los en gedachten wat er wel of niet zou werken.

Nu ligt voor mij het programma van de Dag van de Coaching, Counseling en Communicatie op 11 juni in Centrum Djoj in Rotterdam (www.djoj.nl), waaraan ik een bijdrage mag leveren. Een mooi en gevarieerd aanbod aan coachmogelijkheden zal die dag gepresenteerd worden.

Vanuit mijn persoonlijke ervaring denk ik dat alles kan werken en niet kan werken. Op een gegeven moment ben ik geraakt door The Work of Byron Katie. Is die methode nu beter of effectiever dan andere? Ik weet het niet. Met veel andere methoden heb ik ook gewerkt en die hadden op mij minder of geen effect. Volgens mij gaat het zo met iedereen.

Wanneer is het mijn tijd, waar stel ik me voor open, waar ben ik aan toe, wat komt er binnen? En dit zijn geen keuzen die je maakt of beslissingen die je neemt. Het gebeurt wel of het gebeurt niet: ‘life is a happening’. Er zo naar kijken maakt me los en ontspannen in het doen van The Work. Ik hoef niemand ervan te overtuigen dat het een effectieve methode is. Of iets wel of niet werkt, daarover heb ik geen controle.