Odissea inspiratie

Gedachten en realiteit

Van eind december tot half januari was ik in Los Angeles en Ojai, Californië. In Los Angeles heb ik deelgenomen aan de jaarlijkse ‘mental cleanse’ met Byron Katie. In Ojai was ik deelnemer van de zevendaagse Certification graduation course met Byron Katie. Twee gelegenheden om te kijken naar de levens die we in ons hoofd leiden, vaak los van de realiteit.

In ons hoofd maken we ons – een beetje of erg – boos over van alles en nog wat: farmaceutische bedrijven, de politiek, een vriend die je nieuwe auto beschadigt, een moeder die haar kinderen in de steek laat, een partner die niet luistert, een baas die niet competent is, een collega die de kantjes er vanaf loopt, enzovoort.

Een vraag die Byron Katie stelt, is: “Reageer je op de rampzalige gebeurtenis zelf (soms jaren geleden gebeurd) of op de plaatjes in je hoofd en je gedachten erover? Bijvoorbeeld dat het niet had mogen gebeuren, dat het onrechtvaardig is, oneerlijk etc.? En hoe voel je je dan en hoe reageer je dan?”

Hoe word je gelanceerd?

Zo vindt je lancering plaats in de baan van ‘gedachte, gevoel, handeling en resultaat’. Een baan die je soms als een soort achtbaan ervaart: ineens zit je erin en gebeurt er van alles aan je binnenkant (emotie, gevoel) en aan de buitenkant (resultaat, effect), waar je niet gelukkig van wordt.

Realiteit bevat ’trigger’

Het is niet de realiteit die je van streek maakt, maar je gedachten erover. De realiteit bevat de ’trigger’ die je gedachten en gevoelens los maakt. Meestal zijn die verbonden met oude patronen. Zelf merkte ik dat tijdens de Certification graduation course, een soort examen met allerlei beoordelingen. Die situatie maakte oude patronen van denken en voelen in me los.

Herken je dat? Dat je soms ‘in oude patronen terugvalt’, zoals we dat noemen.

Het proces van The Work of Byron Katie is in mijn ervaring een zeer effectieve manier om vrijer en losser met oude patronen om te gaan. Het is ook een effectieve manier om werkplezier en levenskunst te realiseren in een realiteit die niet altijd is zoals ik graag zou willen.