Odissea inspiratie

Houden van wat is

De wereld kent tal van moeilijkheden en onrechtvaardigheden. Ben jij iemand die zich daar – met de beste bedoelingen – verdrietig over voelt of boos over maakt?

Het eerste boek van Byron Katie heet ‘Loving what is‘: houden van wat is. Soms maken mensen de interpretatie dat ze dan moeilijkheden en onrechtvaardigheden zouden moeten accepteren. Niets is minder waar.

Natuurlijk kun je proberen dingen te veranderen als ze niet gaan zoals jij ze graag hebben wilt. Als dat lukt, mooi! Als dat niet lukt, wat in veel gevallen zal gebeuren, klaag niet en maak jezelf er niet door van streek. De realiteit is dat er moeilijkheden en onrechtvaardigheden zijn.

Wijsheid en helderheid zijn synoniem met het loslaten van elk ‘móeten’. Houd op te eisen dat er rechtvaardigheid móet bestaan. Als je het belangrijk vindt dat er rechtvaardigheid is, laat zelf een levend voorbeeld zien.

En terwijl ik deze zinnen schrijf, schieten mij een paar voorbeelden te binnen – van die gewone en dagelijkse akkefietjes – waarin ik zelf niet rechtvaardig handelde. Bijvoorbeeld door een oordeel over iemand te hebben alleen op basis van een eerste indruk. Een wijd verbreid begin van onrechtvaardigheid. Verbeter de wereld en waar begin jij?