Mijn betere ik

Wat is mijn betere ik?

‘Mijn betere ik’ is het thema van de maand van de spiritualiteit (november 2008). Een herkenbaar thema voor veel mensen. Mijn betere ik verenigt twee illusies in zich: de illusie dat je ‘beter’ zou kunnen worden dan je nu bent en de illusie dat er een ‘ik’ is. Wat is het alternatief voor deze illusies?

 

Ook ik ben jarenlang druk doende geweest om mezelf te ontwikkelen en te verbeteren. Hard werkend, me inspannend, in voortdurende vergelijking met anderen, onderweg naar een toekomst waarin het en ik ‘beter’ zouden worden. Het alternatief is de ervaring dat aanvaarding van het ‘ik’ belangrijker is dan de verbetering ervan. En ook de ervaring dat er alleen een ‘ik’ is als je je identificeert met je denken.

 

Hoe kun je je identificatie met je denken opgeven? Het begin van vrijheid is het besef dat jij niet de denker bent. Als je dat beseft, kun je je eigen denken gaan waarnemen. Oordelen – zowel negatieve als positieve – zijn een praktische ingang om zicht te krijgen op je denken.

Momenteel verdiep ik me in ‘De kracht van het Nu in de praktijk’ van Eckhart Tolle. Hij stelt o.a. de volgende vraag: ‘Is er vreugde, ongedwongenheid en lichtheid in wat je núdoet?’ En zijn antwoord luidt: ‘Als dat niet zo is, ligt het verleden of de toekomst over het huidige moment heen.’

 

In het concrete Nu is er meestal niets om je zorgen over te maken omdat er alles is wat je nodig hebt. Onze zorgen en angsten zijn gekoppeld aan gedachten over een voorbij verleden of een niet bestaande toekomst. Dat zijn de verhalen waardoor we ons kunnen laten beheersen of niet.