Odissea inspiratie Als je vakantiegevoel is verdwenen

Als je vakantiegevoel is verdwenen

“Welke dag is het vandaag?”, vroeg Pooh. “Het is vandaag”, antwoordde Knorretje. “Oh, mijn favoriete dag”, zei Pooh.

In deze uitspraak van beer Winny-the-Pooh schuilt grote levenskunst  die makkelijk aan ons voorbijgaat. Zelfs  in situaties die vrij prettig kunnen zijn, zoals een vakantie.

Vakantiestress

Deze zomer is onder ruim 1.000 Nederlanders een onderzoek gehouden naar vakantiestress. Ja, onderzoekers verzinnen – ook als er geen echt werk is – altijd wel iets. Maar dat is een ander onderwerp.

Goed, het vakantie-onderzoek dus. Daaruit blijkt dat we in de stress schieten als het weer tegenvalt,  de camping of het hotel niet is wat we ons op basis van de plaatjes hadden voorgesteld, als we ons in onbekende gebieden en situaties begeven. Herkenbaar?

Altijd verder en anders

Voor mij wel. Deze zomer heb ik twee weken met volle rugzak door de Franse Alpen gelopen en bijna vier weken door het zuidwesten van de USA gereisd. Beide fantastische  tochten. Door mijn ervaringen diende zich onderweg een motto aan:  “Het is altijd verder en anders dan je denkt.”

De afgelopen weken reisde ik een paar keer  in de spits per trein door Nederland. Veel gesprekken die ik in een coupé of op een perron opving, leken  als onderwerp  te hebben: HET WEER of  HET WERK. Het waren geen opgewekte gesprekken. HET WEER was hopeloos, de herfst al begonnen, op HET WERK deden ze maar wat en aan je baas of collega’s had je ook weinig tot niets. Geen wonder dat je vakantiegevoel dan snel verdwijnt. Ook dat schijnt bevestigd te worden door een ander onderzoek.

Wat leren we van een beer en een hond?

We kunnen veel leren van een beer die in een paar woorden de essentie van levenskunst weergeeft. Of van een hond en een kat. Luister eens naar hun dagboeken:

The Dog and Cat Diary

Tijdens mijn reizen deze zomer heb ik op elk moment dat er iets tegenviel, hardop of alleen in mezelf gezegd: “Oh boy, my favourite.”  Ik heb me voorgenomen om deze gewoonte erin te houden. En wie kies jij te zijn als het even niet meevalt? Kat of hond?

 

 

1 antwoord
  1. Tineke Dubbelman zegt:

    Er zijn dagen dat ik mij de hond voel, er zijn dagen dat ik mij de kat voel. Maar de allermooiste dagen dan voel ik mij de beer. Ik zorg voor mijn “cubs”, mijn vrienden en familie. Ik verzamel eten uit mijn moestuin (de wereld) en na een overvloedige zomer en herfst zal ik mij terugtrekken in mijn hol en in de winter mijzelf naar het voorjaar voorbereiden, waar mooie nieuwe ideeën weer kunnen ontspruiten! Dank voor deze inspirerende blog.

Reacties zijn gesloten.