Odissea inspiratie

Is het waar dat deze vrouw irritant is?

Nogal wat mensen vragen mij de laatste weken of ik het artikel in NRC/Handelsblad van 20 oktober jl. heb gelezen over Byron Katie. “Doet zelfhulpgoeroe Byron Katie aan geldklopperij of is ze een integere, wijze vrouw?” Ja, dat artikel heb ik gelezen en na enige aarzeling reageer ik er toch op, hier op deze plek.

 

Natuurlijk kun je naar Byron Katie kijken, zoals Maartje de Gruyter in haar artikel doet. Je kunt Byron Katie zien als een zelfhulpgoeroe, een irritante vrouw, een geldklopster en weet ik wat nog meer. Ik heb dat ook allemaal gezien en nog veel meer, zoals: typisch een Amerikaanse toestand, misschien wel een rare secte, ongelooflijk dat mensen daar op afgaan, dan moet je toch wel ver heen zijn, enzovoort.

 

En natuurlijk kun je dit soort gedachten allemaal geloven en dan leef je je leven vanuit dergelijke gedachten. Ik ben daaruit gestapt en ervaar vrijheid en ontspanning, zonder goeroes of wie dan ook. Gewoon in mezelf. Heb ik dat aan Byron Katie te danken? Ja en nee. Haar werkwijze – en dat is het enige wat ik haar hoor propageren – is namelijk jouw eigen werk. The Work is altijd Your Work. En die vrijheid is precies wat mij erin aanspreekt.

 

En daar verdient Byron Katie geld mee, zoals Maartje de Gruyter terecht meldt in haar artikel. Ja, dat is waar en mag zij dat niet? En alle andere mensen wel, zoals artsen, therapeuten of journalisten? Of mag zij niet meer verdienen dan een ander? Of verdient zij misschien teveel? En wat is teveel? En voor wie is dat teveel? Dat zijn nu precies onze soms stressvolle concepten en projecties waarover The Work gaat.