Odissea inspiratie Hart en ziel

Met hart en ziel

Hoewel ik niet geloof in de ‘tien gouden tips die je leven veranderen’, ga ik me er dit keer aan wagen. Onder anderen geïnspireerd door onderzoekster Brené Brown.  In haar jarenlang onderzoek onder duizenden mensen naar gevoelens en effecten van schaamte, schuld en angst ontdekte ze grote verschillen in levenshouding. Zo ontstonden er twee lijstjes. Een lijstje met ‘Niet’ en een lijstje met ‘Wel’. ‘Wel’ staat voor ‘bezielde’ mensen, mensen die met hart en ziel leven. ‘Niet’ voor mensen die anders leven. Wat kwam er op die lijstjes te staan?

Wel: eigenwaarde, rusten, spelen, vertrouwen, geloof, intuïtie, hoop, authenticiteit, liefde, verbondenheid, geluk, dankbaarheid, creativiteit.

Niet: perfectionisme, gevoelens dempen, behoefte aan zekerheid, uitputting, niemand nodig hebben, vergelijken.

Niet zo moeilijk om te kiezen wie je wil zijn, toch?

Voordat ik je nu tien gouden tips geef, verklap ik eerst het allerbelangrijkste. Vrijwel niemand zit permanent in het een of in het ander. We leven meestal in een soort pendel tussen al die prachtige dingen die bij ‘Wel’ staan en die andere dingen die bij ‘Niet’ staan. De grootste leugen die we onszelf kunnen wijs maken is dat  – als je hard genoeg aan je ontwikkeling werkt – dat je dan vanzelf beloond wordt met al het moois van het lijstje ‘Wel’.

Met dit als belangrijk uitgangspunt volgen hier dan toch tien gouden tips.

 1. Geloof niet meer in de leugen van drukte als statussymbool. Neem de tijd om te spelen en te ontspannen. Word je bewust van jouw toegevoegde waarde zonder productiviteit als enige maatstaf.
 2. Lach, zing en dans. Zorg voor afwisseling tussen ernst en ‘normaal’ doen en plezier maken en ‘gek’ doen.
 3. Word je bewust waar en wanneer je stress ervaart. Breng kalmte en stilte in je leven.
 4. Zie onder ogen je neiging tot zelfverdoving (afleiding) en machteloosheid. Ontwikkel veerkracht.
 5. Zie onder ogen je neiging tot perfectionisme. Vergroot je zelfcompassie (bijvoorbeeld als een of meer van deze gouden tips ‘niet lukken’).
 6. Zie je behoefte aan zekerheid onder ogen en experimenteer met je intuïtie.
 7. Wees je bewust wanneer je gaat vergelijken met anderen en stop daar mee. Geef je creativiteit de ruimte.
 8. Zie je overtuigingen over zinvol werk onder ogen en onderzoek ze. Ze hoeven namelijk niet waar te zijn!
 9. Zie onder ogen je gevoel van schaarste en durf ‘om’ te denken, vanuit overvloed. Vier dankbaarheid en geluk.
 10. Zie onder ogen je angst voor wat anderen van je denken. Laat zien wie jij bent.

 

 

 

4 antwoorden
 1. Ems Peters zegt:

  Mooi geschreven Margreet. Zou het zo kunnen zijn dat mensen die met hart en ziel leven echt durven te laten zien wij zij zijn (nr 10)? Nr 1 t/m 9 hebben zij achter zich gelaten (reeds doorleefd) of van huis uit meegekregen.
  Nr 4 (zelfverdoving) kan een ‘neiging’ zijn maar soms zelfs een dusdanig ingesleten, onbewust altijd aanwezig mechanisme om geen emotionele pijn te hoeven voelen, dat ook de mooie dingen in het leven niet meer vol ervaren kunnen worden (dus niet echt meer kunnen genieten). Dan wordt nr 10 (authenticiteit) haast onbereikbaar, of niet?

  • Margreet van Persie zegt:

   Beste Ems, dank voor je reactie. Ik denk dat het inderdaad zo is dat mensen die met hart en ziel leven echt durven te laten zien wie zij zijn. Met alles wat daarbij hoort, de leuke en mooie dingen, de minder leuke en minder mooie dingen. Als ik voor mezelf spreek (iets anders kan sowieso niet :-)), dan is het niet zo dat ik nr. 1 tot en met 9 achter me heb gelaten. Het leven biedt voortdurend uitnodigingen en uitdagingen om me toe te verhouden. Ik zie dat ik alles wat ik genoemd heb in dit blog, in mezelf kan tegenkomen. De tien punten bevatten geen volgordelijkheid. Het zijn voor mij en-en ervaringen. Bijvoorbeeld: ik kan zien hoe ik in een bepaalde situatie aan zekerheid hang en ik kan tegelijk zien hoe ik ook vertrouw op intuïtie. Dat vind ik het mooie: dat we alles in ons hebben.

 2. Chantal zegt:

  Prachtig! Wat een verrijkend blog weer. Fijn om te lezen en heerlijk helder geschreven. Ik ga hem vaker lezen om weer bewust te zijn waar het echt om gaat in dit leven!

Reacties zijn gesloten.