Gemoedsrust in ‘gewonigheid’

Met deze titel ben ik begin 2018 van start gegaan met een serie nieuwe blogs. Het woord ‘gewonigheid’ had ik gepikt van Dirk de Wachter, de Vlaamse psychiater die wijze inzichten deelt over onze jacht naar ‘geluk’. Mijn plan was om de serie over gemoedsrust in ‘gewonigheid’ af te ronden aan het eind van 2018. Maar het liep anders, zoals je in de vorige aflevering hebt kunnen lezen. En nu merk ik dat het thema helemaal niet van voorbijgaande aard is. Het is en blijft nog wel even actueel. Zo pleit jeugdarts Wico Mulder voor het trainen van mentale gezondheid, te beginnen bij jongeren. Een op de vier kinderen en jongeren in ons welvarende en veilige land heeft een chronische aandoening veelal voortkomend uit mentale problemen (bijvoorbeeld angst- en stemmingsstoornissen).

Op 5 april mocht ik meewerken aan een prachtige dag die in het teken stond van mentale gezondheid: ‘Jij bepaalt … meer dan je denkt’. Joseph Oubelkas opende met een indrukwekkende levenservaring. Hij vertelde hoe hij – een jonge en succesvolle IT- ondernemer met een gewoon Nederlands leven – in een stinkende gevangenis in een ander land terecht kwam, onschuldig. Het bleek niet voor even, maar voor jaren. En hoe hij daar uiteindelijk  – na woede en wanhoop – de weg vond naar zijn innerlijke kracht en hierdoor kon bepalen hoe met deze gruwelijke situatie om te gaan. Een inspirerend voorbeeld van mentale gezondheid.

Wat maakt ongelukkig?

Tijdens deze dag mocht ik twee workshops verzorgen over The Work, voor mij bij uitstek dé werkwijze als het gaat om mentale gezondheid. Ik zei daar onder andere: “De meesten van ons vinden het normaal om aan hun fysieke conditie te werken. We buigen, strekken en rennen dat het een lieve lust is. Maar hoe houden we onze mentale conditie fit en gezond? Hebben we ooit ergens geleerd hoe dat te doen?” Het antwoord is kort: Nee!” De basis van ons Westerse denksysteem is ‘Ik denk dus ik ben’. Maar hoe denk je dan, wetend dat sommige denkpatronen je ongelukkig of zelfs ziek kunnen maken?

Deze serie over gemoedsrust in ‘gewonigheid’ heeft mij geïnspireerd om dit jaar (en misschien ook daarna) een aanbod aan activiteiten te ontwikkelen die ik zie als mijn bescheiden bijdrage aan een iets betere wereld in het klein. Een volgend onderdeel in mijn aanbod is een Verdiepingsdag op vrijdag 21 juni a.s. in Zwolle.

Verdiepingsdag

Tijdens deze dag werken we met Inquiry Based Stress Reduction (The Work van Byron Katie). Een doeltreffende werkwijze om gedachten waar je last van hebt, te onderzoeken. Niet met het doel om ze weg te werken of jezelf op de een of andere manier te ‘fiksen’. Wel om er in alle openheid en mildheid naar te kijken en er onderzoek op te doen. Je kunt dan gaan ervaren dat je als vanzelf anders gaat kijken, denken, voelen en doen.

We werken op twee niveaus: het praktische niveau van gedoe met andere mensen of met jezelf en het spirituele niveau van omarming van de realiteit. Je krijgt hulpmiddelen tot je beschikking waarmee je na de Verdiepingsdag zelf verder kunt.

Praktische info

Voor wie?

De Verdiepingsdag is bedoeld voor iedereen die gedoe heeft met anderen of met zichzelf en die in strijd leeft met de realiteit.

Waar?

De locatie is het auditorium in het prachtige Dominicanenklooster in Zwolle, Assendorperstraat 29 (10 minuten lopen vanaf het station). Zodra je hier binnengaat, ervaar je meteen de invloed van het gebouw en de mooie kloostertuin.

Wanneer?

Vrijdag 21 juni 2019 van 9.30 tot 17.00 uur.

Investering?

Per persoon € 95,00 exclusief BTW; inclusief koffie/thee, versnaperingen, een uitgebreid lunchbuffet in de refter van het klooster en cursusmaterialen.

Informatie en aanmelding?

Margreet van Persie, gecertificeerd begeleider in The Work, www.odissea.nl en www.thework.com

Aanmelden s.v.p. voor 15 mei a.s. via margreet@odissea.nl

 

Al gepubliceerd:

Iets anders dan ‘fijne feestdagen’- 13 december 2017

Een ‘imperfecte’ realiteit – 30 december 2017

Van bestrijden naar waarnemen – 28 januari 2018

Wat ligt in je macht?  – 28 februari 2018

Van vastzitten naar losmaken – 29 maart 2018

Doe je aan mentale fitness? – 18 mei 2018

Er is altijd een keuze – 19 juli 2018

Jij bepaalt … meer dan je denkt – 13 februari 2019